8 februarie 2009

Putem schimba ceva in tara asta?

De multe ori ma intreb daca tanara generatie va reusi sa schimbe ceva? Va reusi oare sa schimbe sistemul "ticalosit" de la noi? Daca mor toti cei existenti, vor veni altii mai buni? Sau tipic romanesc, vor lua si ei mita, vor fura si vor avea grija ca doar cunostintele sa o duca bine. Aici ma refer la orice institutie de la noi.
Sa facem o mica comparatie intre o universitate din Iasi si cea mai buna universitate din lume:
Cuza vs. Harvard
Ati auzit de nepotismul de la Cuza, care este o universitate mare din orasul Iasi. Ea nu face parte din cele 500 cele mai bune universitati din lume. Dar universitatea Harvard face parte, si este pe primul loc chiar. Ce reguli are:
1. Este considerat ca fiind nepotrivit ca intre angajati sa existe relatii de rudenie ori ca acestia sa apartina aceleiasi gospodarii.
2. Angajatii nu trebuie nici sa initieze, nici sa participe, direct sau indirect, la luarea unor decizii (de angajare initiala sau numire intr-o functie sau post, promovare, salarizare, repartizare a orelor de curs ori a lucrului, de repartizare a fondurilor) cind este vorba despre alti angajati cu care se situeaza in relatii de rudenie ori care apartin aceleiasi gospodarii.
3. In enunturile de mai sus se intelege prin „relatii de rudenie“: sot, sotie ori echivalentul partener/partenera, fiu/fiica (incluzind fiii/fiicele vitrege), parinti, bunici, socru, soacra, frate, sora (incluzand fratii/surorile vitrege), cumnat, cumnata.
„Membrii aceleiasi gospodarii“ sint considerati cei care impart acelasi spatiu de locuit cu angajatul. (hotnews.ro)
La Cuza stau lucrurile un pic diferit. Plozii profesorilor invata exact acolo unde preda tata sau mama si sunt ajutati constant. Multi dintre ei sperand sa le ia locul. Profesorii au sarit ca arsi cand au auzit despre un cod ce ar interzice nepotismul. Rusine, magarilor!
Toti care avem o oarecare experienta de viata, stim ca peste tot sunt pile si relatii. O sa fie vreodata combatut acest fenomen?

Mai putem schimba ceva in tara asta? Putem noi, generatia tanara, sa o schimbam in bine?
Ma tem ca nu pot fi decat pesimist......

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu