21 februarie 2009

Cateva cuvinte despre criza

Precum ati observat, nu am prea vorbit despre criza pe acest blog. Asta pentru ca nu e prea mult de spus. Vedem cu totii la televizor cum se inchid fabrici, cum sunt dati afara muncitorii, cum nu se mai dau credite, cum creste infractionalitatea datorita saraciei si cum se intorc muncitorii cat si infractorii nostri din strainatate. Nu vreau sa repet tot ce auziti la televizor, nu asta e rolul acestui blog. Dar un lucru e sigur, ca va fi si mai rau de atat. Se vorbeste foarte mult despre globalizare, o noua ordine mondiala, un nou regim politic, niste razboaie...naiba stie ce va fi..dar e foarte clar ca lucrurile se vor schimba de acum incolo.
Daca ar fi sa ne aducem aminte de trecut, mai exact inainte de '89, si atunci era greu. Existau ratii, carne putina, caldura putina, deoarece Ceausescu se hotarase sa plateasca toate datoriile Romaniei odata, negandindu-se la popor. Cu totii stim sfatul lui cel mai de pret, adresat poporului roman, menit sa ii ajute sa scape de frigul din apartamente: "Mai puneti o haina pe voi!". Acum e criza si trebuie sa ne cream singuri ratii, ca doar e democratie. Singura diferenta foarte vizibila e ca unii au ratii mai consistente decat altii...De aici putem trage usor concluzia ca atat comunismul cat si democratia nu reprezinta solutii, iar politicienii nu ne pot ajuta sa trecem de criza. Ambele regimuri au efecte devastatoare. Sunt niste regimuri care nu functioneaza asa cum doreste poporul, democratia fiind practic sinonima cu coruptia, hotia, iar comunismul cu saracia.
Cine ne-ar putea ajuta sa trecem cu bine de criza? Poate religia, sau credinta? Ar putea sa ne ajute intr-un fel?
Cu siguranta nu. Religia e printre principalele motive de razboi in multe tari. Daca singura noastra speranta e o interventie divina, sau o interventie a bisericii atunci chiar ca am incurcat-o. Nu vreau sa par ateu, sau agnostic, dar daca intr-o zi se va dovedi ca tot ce se spune in biblie e fals, iar totul e menit sa manipuleze? Ce o sa facem atunci? O sa fim pierduti pentru ca nu avem in ce crede?
Deci e greu cu criza...dar pana la urma asa e viata: e grea si nu reprezinta decat o lupta pentru supravietuire, nimic mai mult. De ce incercam sa muncim, sa ne deschidem o afacere sau chiar sa furam? Doar pentru a supravietui.
In cazul in care criza se va adanci si vom ajunge sa murim de foame, e bine de stiut ca si furtul e o alternativa, iar ca sfat: atat politicienii cat si interlopii au multi bani si nici Dumnezeu nu cred ca se va supara daca furati de la ei .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu