2 mai 2009

Un subiect sensibil: Biserica

Multi se feresc sa vorbeasca despre acest subiect deoarece stiu ca vor supara pe multi. Daca la televizor esti constrans de tot felul de reguli, pe internet ai o anumita libertate si poti vorbi despre orice. M-am gandit sa scriu cateva pareri personale despre crestinism, religie si biserica, ca doar pana la urma eu vorbesc aici despre generalitati.

Legile: De mic am fost invatat cum sta treaba cu Dumnezeu, ca trebuie sa fac numai fapte bune pentru a ajunge in Rai, iar daca fac rau, voi ajunge in Iasi scuze, Iad. Dar se pare ca cel mai urat lucru din toate astea e ca ajungi la puscarie daca incalci legea, care are o legatura cu cele 10 porunci. Multi spun ca daca nu era Biserica eram toti niste criminali si hoti. Ma cam indoiesc de acest lucru. Odata cu evolutia noastra cred ca s-ar fi gandit careva sa dea niste legi, ba mai mult, chiar existau legi si pe vremea lui Iisus. Nu asa evoluate ca acum, dar existau. Deci aceasta teorie pica.

Dovezi: Nu cred ca exista dovezi de necontestat precum s-ar fi intamplat tot ce se spune in Biblie. Ar putea foarte bine ca in cea mai mare parte, Biblia sa fie doar o colectie de povesti, amestecate cu putine fapte reale.

Orasul sfant: Datorita religiei au fost numeroase razboaie si inca mai exista si in ziua de azi in tot felul de tari arabe. Nici acum nu inteleg cum se poate ca "orasul sfant" sa fie o zona cu atatea conflicte. Eu credeam ca ar fi trebuit sa fie ocrotit de o forta divina.

Biserica a insemnat mai mult putere. Cel ce controleaza Biserica, are puterea de a manipula. Nici nu mai spun ca Biserica detine foarte multe proprietati valoroase si numeroase afaceri gen: hoteluri, pensiuni, spitale, semanand mai mult cu niste corporatii, ba chiar mai mult, emit chitante exact ca orice alta firma.. Practic, eu de asta cred ca nu s-au mai reunit bisericile ortodoxe si catolice, datorita terenurilor/afacerilor si neintelegerea privind sefia. Cine este seful dupa ce se unesc aceste 2 Biserici?

Buget: Precum ati observat s-au construit mii de biserici in acesti ani, ba chiar s-a spus la stiri ca vor sa faca 300 de biserici anul acesta. Dar nu va faceti griji, ca doar e din banii nostri. Cei mai multi bani ii primesc de la guvern, mai exact ministerul culturii. Bineinteles ca ar fi fost mai util sa contruiasca orfelinate, azile pentru batrani, camine pentru tineri dar ei au ales sa faca biserici. De ce? Pentru ca Biserica poate manipula populatia, mai ales populatia din mediul rural.

Un exemplu prost de credincios: Cand am mers odata la bunici la tara, la un botez am vazut ceva ce m-a pus pe ganduri. Vecinul bunicilor este un alcoolic, ce isi bate nevasta frecvent, si-a alungat copiii de acasa, dar la botez, la biserica l-am vazut ca pe un mare credincios. Stia toate versurile, toate rugaciunile deci se vedea ca omul mergea des la biserica. Pana la urma, el este doar un betivan, care isi maltrateaza familia, dar in acelasi timp un mare credincios. Si cine stie cati mai sunt ca el.

Despre Stefan cel Mare si Sfant: Cu siguranta a fost un mare conducator, un mare luptator si a adus multe victorii Moldovei. Dar si sfant? E un fapt stiut ca era afemeiat si evident, omora turci. Cum poate sa fie sfant? Adica eu daca omor talibani, pot fi sfant? una din cele 10 porunci este : Sa nu ucizi! unde nu specifica ca turcii pot fi omorati. Bine, si-a aparat tara, dar sa omori si sa fii si sfant? Adevaratul criteriu a fost faptul ca a dat multi bani Bisericii pentru a cladi manastiri. Dar asta ma pune pe ganduri: cine stie cati sfinti ucigasi, talhari sau poate pedofili mai sunt.

La final doresc sa spun ca imi place sa cred in Dumnezeu, dar nu imi place Biserica, nu imi plac cultele religioase, deoarece chiar daca intr-un fel ajuta oamenii sufleteste, se creeaza astfel locuri de munca, nu pot crede "orbeste" in Biserica si scrierile sale. Si cand spun Biserica nu ma refer la cladire, ci la intregul colectiv de oameni care lucreaza in numele Bisericii, la unitatea organizationala. Cred ca poti fi un om bun si un exemplu pentru societate si fara sa fii un credincios inrait.

Un comentariu:

  1. Taica-meu nu putea sa-i sufere pe preoti apropo de obiceiul "sfintirii" locuintelor din primele zile ale anului cind veneau "la ciubuc" sa dea de doua ori cu busuiocul si sa i-a banii.

    RăspundețiȘtergere