9 noiembrie 2008

Parlamentari..ce sa le faci..

Senatorii şi deputaţii care, după alegerile din 30 noiembrie, nu vor mai prinde un loc în Parlament, vor fi şomeri de lux pentru 3 luni. Prevăzători, aleşii şi-au votat încă de acum doi ani o serie de drepturi care ar trebui să le asigure o tranziţie uşoară de la banca din Parlament la noul loc de muncă.
"După expirarea mandatului, deputaţii şi senatorii care nu au mai fost aleşi şi nici nu beneficiază de pensie sau de altă sursă de venit beneficiază în continuare, pe o perioadă de cel mult 3 luni, de o indemnizaţie tranzitorie din partea Camerei respective". Prevederea introdusă în Statutul senatorilor şi deputaţilor nu precizează dacă parlamentarul şomer trebuie să prezinte documente din care să rezulte că nu are cu ce trăi. Prin urmare, el poate liniştit să încaseze banii pe trei luni, pe baza unei simple declaraţii pe propria răspundere.
O indemnizaţie de parlamentar ajunge la 4600 de lei lunar. Aşadar, pe trei luni, fostul ales încasează 13.800 de lei. În comparaţie cu un şomer obişnuit, asta înseamnă cam de 3 ori mai mult. Ajutorul de şomaj este de 450 de lei pe lună, timp de maximum un an, deci 5400 de lei într-un an. Spre deosebire de parlamentarul şomer, celui obişnuit i se cer o groază de acte, iar dosarul de şomaj este verificat la sânge.Beneficiile foştilor parlamentari nu se opresc aici. Dacă tot s-au obişnuit să călătorească mult în ţară, nu vor trece brusc la sedentarism. Parlamentul le mai decontează foştilor aleşi şase călătorii la clasa 1 cu avionul, trenul sau vaporul. Dacă aleg să circule cu autoturismul personal, timp de 30 de zile o pot face pe banii Camerei sau Senatului, care le decontează 9,5 litri de benzină la suta de kilometri. De ce? Ca să-şi facă lichidarea, spune textul legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor. Aceste prevederi au fost introduse în 2006, iar unul dintre argumentele invocate a fost acela că parlamentarii nu beneficiază de ajutor de şomaj.
Si pana la urma noi platim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu