16 martie 2010

Nu suntem egali

Alocatiile pentru copii

Primul lucru care s-a intamplat cand s-a spus de taierea/micsorarea alocatiei oferite de stat copiilor cu bani, oamenii au sarit cu gura: "Toti copii sunt egali! Statul trebuie sa ii ocroteasca pe toti, si sa le ofere bani in mod egal." Mi-a placut ca putini au fost impotriva. Toti au preluat ideea populista precum suntem toti egali, fara sa gandeasca catusi de putin.

In primul rand, noi nu suntem egali. Sub nicio forma! Si asta inseamna ca nici copiii nu sunt egali intre ei. Suntem egali in ceea ce priveste structura corpului, dar la restul mai putin. Poate daca mergem pe principiul: Suntem egali, unii mai egali decat altii.

Sa va explic de ce copilul bogat nu trebuie sa primeasca alocatie decat doar daca saraceste:

Diferenta intre copil bogat si copil sarac:

Copilul bogat mananca de exemplu pastrama, salam de Sibiu, somon, multe fructe scumpe etc. Cel sarac, poate niste parizer, un salam ieftin usturoiat si cartofi prajiti.

Copilul bogat este adus de obicei de parinti la scoala, cu masina. Cel sarac merge pe jos sau se urca in unul din mijloacele jegoase de transport in comun.

Copilul bogat nu are ce face cu doar 40ron si deci nu ii pasa. Celui sarac ii pasa de cei 40 ron si inca mult.

Si in concluzie, cum sa fie egali? In cazul in care saraceste cel bogat, desigur, poate primi alocatie. Dar pana atunci de ce sa ia de la stat, chiar si suma infima de 40 ron. Asta bineinteles intr-un stat sarac, pentru ca in cazul in care eram cu totii bogati, si eram egali, cu siguranta nu se pune problema sa nu se acorde alocatie tuturor copiilor.


Acelasi lucru e valabil si la noi, cei mari:
Va puteti considera egal cu un om foarte bogat in cazul in care sunteti sarac? Sau egal cu un om sarac in cazul in care sunteti foarte bogat? Cu siguranta ca nu! Nu suntem egali nici in fata justitiei, nici la supermarket, nici in fata altor oameni..
De asemenea imi plac si cei care spun: "Dar cei bogati au muncit mult sa ajunga acolo!"
Pai defineste munca!
20-30 de ani de muncit pe camp sau intr-o turnatorie nu inseamna munca? Acei oameni nu merita? Sau trebuie sa ai si doua capete pentru a ajunge bogat?
Nu conteaza doar munca, conteaza si educatia care de exemplu azi costa si costa mult. Noi am reusit sa tranformam simplul fapt de a avea o facultate in ceva banal si deci necesita mai mult de atat, inca o facultate, un masterat si un doctorat. Dar asta tot nu te face bogat. Poate mai este ceva...
Statul trebuie sa ii ajute mai mult pe cei saraci pentru a se descurca, nu doar pe cei bogati. Precum vedeti, in momentul de fata exista o prapastie intre noi, cei saraci si cei bogati, iar statul este singurul vinovat de acest lucru, neimpozitandu-i corespunzator pe cei bogati, care sunt prea ocupati cu egalitatea.




P.S.: In cazul in care esti bogat oricum ti se rupe de cei 40RON, asa ca nu ai de ce sa te zbati atat.
Dar daca esti ca in imaginea de mai jos, probabil ai nevoie de alocatia copilului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu