30 august 2010

Referendum local online sau ii lasam pe alesi sa faca ce vor?

Ideea de a-i pune pe ieseni sa plateasca fiecare loc de parcare, fie el si neamenajat, cred ca ar trebui sa fie picatura care umple paharul. Cred ca a sosit timpul pentru altceva.

Nu cred ca niste oameni needucati/semidocti, lacomi, pusi pe ganduri rele, ar trebui sa ia decizii in locul nostru, si daca o fac ar trebui sa se consulte cu cetatenii.

Credeti ca Nichita stie ce e mai bine pentru noi? sau Simirad, Carlan , consilierii locali/judeteni etc? Normal ca nu stiu. Ei traiesc in alt mediu, ei nu merg pe jos, nu se chinuie sa parcheze o masina pe un trotuar, pe scurt habar nu au cum traiesc cu adevarat iesenii, deoarece ei traiesc in lux. Nu ma credeti? Nu trebuie decat sa le puneti niste intrebari elementare precum: "Tu cat platesti impozitul pe casa?", " Cat costa o paine, dar un litru de benzina?".

Solutia cred ca ar putea fi un site dedicat (sau chiar site-ul Primariei) care sa gazduiasca o serie de sondaje la care sa nu aiba acces decat utilizatorii inregistrati.

Totul poate fi open source-adica gratis (gen Joomla+o componenta pentru votare), iar inregistrarea sa se faca cu toate datele reale ale utilizatorului (CNP,CI,adresa) ce pot fi sincronizate cu baza de date a Politiei, verificate cu un script ieftin sau chiar gratuit (de exemplu sa vada daca este real si scris corect CNP-ul, sau sa nu fie repetat) si in ultima instanta daca nu functioneaza toate aceste lucruri ar putea sa fie verificate personal (datele) de catre angajati primariei care cu siguranta sunt destui.

Multa lume are internet in ziua de azi, iar de exemplu in situatia cu parcarile, va asigur ca o mare parte din soferii din Iasi, au internet si ar vota deoarece este in interesul lor.

Deci totul poate fi simplu si ieftin, fara sa procedezi cum au facut cei din Ministerul Sanatatii, adica sa dai sute de milioane de euro pe o baza de date  pentru CAS ce nu functioneaza (ma si surprinde faptul ca nu au fost arestati cei implicati in aceasta afacere) dar asta e alta poveste.

In concluzie, pentru o hotarare proasta a unui ales impotriva cetatenilor, solutia nu poate fi decat referendumul online (deoarece e solutia cea mai ieftina). Am sa astept un referendum cu intrebarea: "Doriti sa dati 80 ron pe luna pentru a parca masina pe un maidan, nepazita?"

Consider, de asemenea, ca Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei are o putere prea mare si ar trebui demis, iar daca ar avea un pic de onoare (dar nu are) ar trebui sa isi dea demisia.

29 august 2010

Iasul S.R.L.

Traiesc in Iasi de 24 de ani si pot spune ca am vazut multe la viata mea, dar abia acum simt intradevar ca tot ce se realizeaza in acest oras, se realizeaza in detrimentul meu. Orice asflatare, orice semafor, orice rond giratoriu, orice taxa sau impozit sunt create doar pentru a-mi face rau mie si a castiga altcineva. Indiferent cine este la putere, sau in fruntea Primariei, Consiliului Local/Judetean, vrea sa faca tocmai opusul a ce doresc eu.
Ma simt chiar lasat deoparte si batjocorit atat de alesii locali cat si de cei care conduc tara.
Ce s-a intamplat cu democratia? Cu ideea de a lasa majoritatea sa decida? Acum suntem condusi de niste oameni, grupati in partide care au un singur scop comun pe care si-l indeplinesc cu succes: sa ne conduca si sa ne ia banii.
Cred ca daca eram intr-o tara araba, Mihai Chirica, pe care nu am sa il fac prost pentru ca oamenii prosti s-ar simti jigniti, sau Nichita si Simirad care intra in aceeasi categorie, ar fi fost loviti cu pietre pana ar muri. In evul mediu ar fi patit-o si mai rau. Dar in timpurile noastre, acesti oameni prospera.
Ce oras e asta? Cei corupti, neperformanti si cu un IQ discutabil sa fie realesi iar si iar?
Noi toti suntem de vina, ca stam si inghitim, mergand pe ideile:"Mie ce imi iese?", "Sa facem haz de necaz!" sau "Asta e! Dar ce sa fac eu?" care dupa parerea mea ar insemna: "Nu-mi pasa si nu vreau sa ma implic!" 

Un roman nu ar trebui sa gandeasca asa, pentru ca un roman nu trebuie sa fie un las si la fel de prost precum cred conducatorii nostri, trebuie sa fim uniti precum alte etnii si cu onoare. Gandirea ar trebui sa fie: "Trebuie sa ma implic, pentru ca e vorba de viitorul meu si pentru ca imi pasa! Tara mea e importanta!"
Revenind la orasul Iasi, stiti foarte bine ca suntem condusi de o mana de oameni, care culmea, desi par dusmani, sunt cu totii asociati. Orice decizie, spre exemplu Palas Iasi (decizia vanzarii strandului pentru a construi hoteluri a fost luata in unanimitate de toate partidele fara nicio problema). Ca e vorba de bani..nu, nu pentru noi, ci pentru ei.
Acum trebuie sa ne asteptam sa platim o taxa nenorocita pentru parcare? Eu nu am sa o platesc niciodata, decat in urmatoarele conditii: parcarea sa fie marcata corespunzator, sa existe intr-un spatiu amenajat special pentru parcare ceea ce inseamna sa nu fie pe trotuar, pe maidan sau un alt loc care oricum exista in mod natural, sa fie iluminat corespunzator si pazit. Abia apoi voi plati locul de parcare!
In ideea ca ar mai respecta cineva parerea cetatenilor, v-ati gandit vreodata la un referendum local, mai retardatilor care ne conduceti?


28 august 2010

Top 5 cele mai bune beri

Trebuie sa recunosc ca imi place berea si am baut cam toate tipurile de bere, inclusiv bere japoneza.

Mai jos aveti un top 5 cu berile care imi plac si carora le-am acordat cate o nota. In acest top am inclus doar berea care se gaseste si la noi, inclusiv la terasele si barurile din Iasi:

1. Corona - e probabil cea mai buna si mai finuta bere pe care am baut-o vreodata, dar are o mica problema: e mica si scumpa, iar in baruri costa cam cat 2-3 beri obisnuite.
Nota: 10

2. Peroni - nu are pretul piperat pe care il are Corona, dar ar intra in unele localuri in categoria celor scumpe. Este o bere finuta, foarte bine filtrata si merita sa fie pe locul 2, dupa Corona.
Nota:  9

3. Becks - e o bere buna, nu este la fel de finuta precum Peroni, dar cu siguranta le depaseste pe celelalte precum: Carlsberg, Tuborg care nu au in spate decat multa publicitate si cam atat.
Nota: 8

4. Silva
Nota: 7

5. Ursus Black, Silva Black si Becks Lemon
Nota: 6,5-7

Cele mai proaste beri sunt cu siguranta: Ciuc, Bergenbier, Skol, Timisoreana, Stejar, iar pe Redds o depunctez serios pentru chimicalele continute.
Cat despre berea la 2l nu cumpar decat 2 sortimente: Albacher sau Stejar si in caz de nevoie Timisoreana.

Un mic top cu pizzeriile si shawormeriile din orasul Iasi

Am intocmit un mic top cu pizzeriile si shawormeriile din Iasi, frecventate de mine vara aceasta. Am acordat cate o nota fiecarui local astfel: 10 este nota maxima, iar 1 fiind nota minima, luand in calcul gustul, calitatea ingredientelor, raportul pret-calitate, cantitatea si servirea. Din pacate, nu am reusit sa acord niciunui fas food nota 10.
Daca nu se regasesc pizzerii sau shawormerii mai bune in lista este datorita faptului ca nu le-am frecventat vara asta, dar sunteti bineveniti sa lasati comentarii cu localurile voastre preferate, eventual cu o nota in care sa luati in calcul calitatea, pretul, gustul etc.

Pizzerii:

Mamma Mia
Mamma Mia are momentan cea mai buna pizza (calitate-pret). E buna la gust, pretul este acceptabil, desi personalul nu este asa placut (dar pana la urma unde e), as reveni.
Nota: 7 din 10

Pizzeria Moara de Foc

Pizzeria Moara de Foc cred ca face cea mai banala pizza din oras, cu un salam ieftin. Personal, nu as mai veni a doua oara. Iar preturile de acolo sunt cam mari pentru calitatea ingredientelor.
Nota: 5 din 10

Pizzeria Domneasca e la fel ca Moara de Foc si ca Indiana Pizza: banala si scumpa pentru ce ingrediente are. Deci tot de nota 5.

Pizza Hut
Va sfatuiesc sa evitati Pizza Hut, care nu numai ca are pretul cam mare la pizza, dar nu este nici buna la gust. Aluatul pufos inseamna o pizza foarte mica, iar cel normal inseamna o pizza f subtire. Iar oferta lor cu meniul complet la 10 ron este doar o minciuna, neavand decat un singur ingredient si ala reprezentat prin 2 bucati de carne cu un gust ciudat (pe langa sos si cascaval)
Nota: 4 din 10

Rotiseria/Pizza Yes
Rotiseria/Pizza Yes are o mare problema: jegul. Local neingrijit, pizza sau mancarea in general ba vine arsa, ba cu ingrediente proaste..de zici ca bucatarul e un copil de 2 ani care se joaca. Pizza era buna aici inainte..dar acum nu..
Nota: 3 din 10


Shawormerii:

Mado
Mado din Iulius Mall Iasi are cea mai buna shaworma momentan, dupa parerea mea, chiar daca are ingrediente din Metro.
Nota: 8 din 10

Shaworma King
Shaworma King din Moldova Mall e acceptabila, dar este prea mica pentru pretul ala.
Nota: 7 din 10

!!!Orice ati face sa nu cumparati shaworma de la Prima Food. Am cumparat o singura data acum 1 luna de la Rapa Galbena, la lipie, si era rece (partial), cu muuult prea multe muraturi si chiar nu avea un gust bun. Singura parte buna as putea spune ca e cantitatea: era maricica, dar mai degraba prajeam eu niste cartofi si niste carne de pui.
Nota: 2 din 10

27 august 2010

Ce e prea mult strica

Unii se descurca in meseria de broker de asigurari, altii nu. Daca nu te descurci, poate ca oferi prea mult sau prea putin.
Mi s-a parut amuzant sa "ofere" atatea, ba chiar a folosit "every trick in the book":


Cine isi mai aduce aminte de Sledge Hammer?

Un serial amuzant, cu un politist poate prea violent, ce a fost difuzat pe Pro Tv imediat dupa serialul "Familia Bundy" daca nu ma insel.

 

Iulius Mall, un bazar cu produse proaste, la suprapret

Iulius Mall  se degradeaza pe zi ce trece, devine din ce in ce mai mic pentru un oras de marimea Iasului, parcarea devine neincapatoare, iar comerciantii care inchiriaza spatiile comerciale din mall au marfa de cea mai proasta calitate fie din Turcia, China sau Bangladesh care de obicei se gasesc in strainatate la preturi foarte mici, dar bineinteles datorita lacomiei, ajung la noi cu preturi foarte mari. Multe magazine iti lasa impresia ca toti s-au batut in portul Constanta pe acelasi container venit din China...Si picatura care umple paharul nu poate fi altceva decat vechimea hainelor din mall. Daca ar fi fost obligati sa scrie anul fabricatiei la fiecare articol vestimentar putini oameni ar mai cumpara. Poate am fost prea dur folosind cuvantul "vechi", cred ca demodat este cuvantul potrivit, haine demodate.
Mall-ul e construit pe ideea de fitze, ca toti acei oameni saraci care s-au imbogatit sau castiga cat de cat acceptabil sa vina in mall crezand ca e mare scofala... dar trebuie sa le spun ca se inseala...e doar un bazar cu aer conditionat.


Voi ce parere aveti despre Iulius Mall din Iasi?

Internet fara reclame

Adblock Plus este un supliment gratuit pentru Mozilla ce blocheaza reclamele de pe siteurile web.
L-am testat si pot spune ca imi place la nebunie. Pot citi si eu ziare, reviste online, sa vizitez site-uri de tot felul fara sa fiu deranjat de bannere, pop upuri, pop under, bannere expandabile, text ad si multe altele care imi scot ochii cand navighez. De fapt pot spune ca Adblock Plus este cam singurul motiv pentru care mai pastrez Mozilla..



Daca detestati reclamele de pe paginile web la fel de mult ca si mine, trebuie sa aveti acest supliment:

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1865/


De asemenea, se gasesc suplimente si pentru celelalte browsere precum Chrome, Safari sau chiar si Internet Explorer, dar nu sunt la fel de eficiente ca cel de pe Mozilla.

Numar amuzant

Nu stiu daca e personalizat sau nu, dar e amuzant...Si pentru a nu fi acuzat de rautate, am cenzurat o cifra..dar probabil daca nu il vedeti, il mirositi.

Adevaruri interesante (primit pe mail)

Un mesaj primit pe adresa de mail care mi s-a parut interesant...deci daca ceva nu este corect nu dati vina pe mine.

Singurul aliment ce nu se deterioriaza este mierea.

In parlamentul britanic, care numara 650 de membri, sunt doar 400 de locuri.
Cine intarzie trebuie sa stea in picioare...

Un melc poate dormi trei ani.

Greutatea tuturor furnicilor de pe Terra este mai mare decat greutatea tuturor oamenilor.

Crocodilul nou-nascut este de trei ori mai mare decat oul din care a iesit.

Ursii polari sunt stangaci.

Creierul barbatilor este organizat fie pentru a vorbi, fie pentru a asculta.
Nu le pot face pe amandoua in acelasi timp. Asta inseamna ca daca un barbat
vorbeste, el a surzit, nu mai poate auzi nimic. Cand vorbeste, o femeie poate
auzi in acelasi timp. Deci, atunci cand o femeie vorbeste cu un barbat, trebuie sa-l lase sa termine ce are de spus, altfel el nu poate auzi nimic.

- Deschide un document nou in Word si scrie: =rand(200,90)
apoi apasa enter.
Microsoft e gata sa "plateasca milioane" pentru cel care poate oferi explicatia. Incearca!

Puricele poate sari peste de 350 de ori lungimea trupului sau. Este ca si cum
un om ar sari peste un teren de fotbal.

Inima unei balene albastre este la fel de mare cat o masina.

In Marea Britanie din 99 de oameni accidentati moare 1, in Germania din 60 de oameni accidentati moare 1, iar in Romania din 3 oameni accidentati moare 1.

Sunt mai multe gaini decat oameni in lume.

Apelul de urgenta este 112 peste tot in lume. Acest numar poate fi apelat si
daca ai tastele blocate. Incearca!

In medie, persoanele stangace mor mai repede cu 9 ani decat cele dreptace.

O persoana normala este cu circa 6mm mai lunga noaptea. Corpul uman se
lungeste in timpul noptii.

Zilnic, avem in jur de 70 000 de ganduri.

Un creier uman genereaza mai multe impulsuri electrice intr-o zi decat toate
telefoanele din lume.

Cat de destept este piciorul tau drept? Incearca asta ! Este de la un
chirurg ortoped. Iti va pune mintea in incurcatura si vei continua sa incerci
din nou si din nou, pentru a vedea daca esti mai destept decat piciorul tau,
dar nu vei reusi...

1. In timp ce stai la birou in fata calculatorului, ridica piciorul drept de
pe podea si fa cu el cercuri in sensul acelor de ceasornic.

2. Acum, in timp ce faci asta, deseneaza cifra "6" in aer cu mana
dreapta. Piciorul isi va schimba sensul de rotatie.

Nu se poate stranuta cu ochii deschisi.

Un stranut iese din gura cu o viteza de peste 965 km/h.

Propozitia: "The quick brown fox jumps over the lazy dog" foloseste
fiecare litera a alfabetului.

Cuvantul cimitir vine din grecescul koimetirion, care inseamna "dormitor".

Hala Centrala - Ciudatenii de criza

Am trecut recent pe la Hala Centrala (Iasi) si am observat ca ei au fost loviti serios de criza. La etajul 2 au mai ramas foarte putine magazine si alea cu haine sa zicem vechi spre vechiute. Dar se pare ca au avut o mica revelatie: Sa faca o camera pentru vizionare tv. Totul e bine pana aici, numai ca planul are cateva mici, dar mici greseli:
1. Nu vine nimeni la Hala sa se uite la tv.
2. Televizorul e un Goldstar din '90 cu o diagonala de maxim 54cm...
3. WTF?

Cum rezolv unele probleme de memorie

Cu riscul de a parea un pic ciudat, am sa dezvalui cum rezolv unele probleme legate de memorie, mai precis cum memorez/notez multe lucruri fara carnetel si pix.  Nu e nimic sofisticat, nimic greu de realizat ci pur si simplu imi folosesc telefonul.

Sa va dau un exemplu: Sa spunem ca sunteti un student sau elev si s-a afisat orarul. Stim cu totii cum se ingramadesc toti sa scrie orarul. De obicei, se ia o foaie, un pix si incepi sa scrii. Eu nu ma deranjez. Am o metoda mult mai convenabila mie (o metoda mai pentru lenesi as putea zice, dar foarte utila). Fiind asa banala aceasta metoda, ma mir cum de nu e practicata de foarte multi.

Metoda e simpla:
Pur si simplu fac fotografii la orar, la tot felul de panouri care ma intereseaza, sau de ce nu, la o mancare pe care am vazut-o interesanta, un local, o oferta intr-un supermarket, programul la medicul de familie, la medicul specialist, programul de la biblioteca, de la primarie, ce trebuie sa am pentru a completa un dosar si va pot da numeroase exemple de astfel de locuri unde trebuie sa notezi sau sa memorezi. E greu sa tii minte atatea detalii. Pur si simplu fac o fotografie si stiu ca am in telefon toate datele necesare. Si nu, nu am un telefon de ultima ora (are doar 2MP) si nici macar nu are autofocus. Dar trebuie sa recunosc ca ajuta sa ai mai multi megapixeli, autofocus si mai ales cablu de date. Deci daca vreti sa ma cunoasteti mai bine, nu trebuie decat sa imi vedeti telefonul, dar deocamdata, doar eu si SRI stim ce se afla in telefonul meu.

24 august 2010

De vizitat: Cetatea Neamt

Vara asta am trecut pe la Cetatea Neamt si chiar mi-a lasat o impresia placuta: renovat, curat si frumos!
Pentru ca imi place istoria, dar si muntele pentru mine a fost o placere sa o vizitez.
Partea neplacuta: taxele foto-video, smecherii romani, cersetorii, comerciantii nesimtiti, dar daca esti roman deja esti obisnuit cu toate acestea.








La ei si la noi..



Parerea mea despre televiziuni

Stiu ca e criza, televiziunile o duc prost datorita faptului ca acum publicitatea e mai ieftina, de aceea m-am gandit sa le vin in ajutor cu putina reclama, negativa, dar tot reclama este.
A simtit cineva ca a scazut foarte mult calitatea programelor?
Eu am simtit...de fapt a scazut asa mult calitatea programelor incat daca pui un closet vechi si nespalat langa televizor si dai pe orice canal tv nu observi nicio diferenta intre cele doua, sau la cat cacat gasesti la tv zici ca au montat o camera de filmat intr-o fosa septica.


De cativa ani buni calitatea emisiunilor tot scade si nu cred ca e neaparat datorita crizei care de acum devina o scuza penibila si un cliseu invechit. Partea buna ca nici nu au avut sa se perfectioneze, deoarece la inceput erau boboci, nu prea stiau cu ce se mananca televiziunea, iar acum cand sunt niste gaste te bombardeaza cu reclame retardate, emisiuni false de prost gust, filme foarte vechi si ieftine si cu asa multa publicitate incat nu iti mai prieste niciun film sau emisiune...
Presupun ca targetul real al televiziunilor sunt oamenii cu putina educatie, usor influentabili, neinteresati de cultura, educatie...
Din cand in cand incerc sa ma uit la stiri, dar cu atata propaganda, dramatism si subiectivism e greu sa ma uit. De asemenea, ma simt jignit de fiecare data cand ma uit la tv si vad ca ma iau de prost...