17 octombrie 2010

Coloana oficiala bisericeasca

Plimbandu-ma azi un pic prin oras, am observat cateva lucruri interesante:
Un lucru pe care il stiam este ca foarte multa lume e foarte credincioasa. Asa de credincioasa incat ar veni si din Cocarlatii de Sus pentru o biserica.
Azi s-a resfintit Manastirea Golia si a fost o ingramadeala de zile mari.
Iar daca nu stiati, au venit si alesii nostri Nichita si Simirad, crezand ca in acest mod devin mai populari, mai crestini sau, de ce nu, amandoua..dar nu asta e relevant, nu e relevant nici macar faptul ca era o scena in curtea manastirii de zici ca urma un concert, pentru mine nu a fost relevant decat cum au venit patriarhul si soborul de preoti: cu o coloana oficiala.
Da, ati inteles bine. Politisti la fiecare intersectie pe unde urma sa treaca patriarhul, o masina de politie in fata, una in spatele coloanei oficiale, masini de teren de lux, patriarhul, preoti, bmw, tot tacamul.
Desi biserica ar trebui sa ne invete modestia si sa nu fim manelisti, ea tocmai asta face. Se separa de oamenii obisnuiti, devin poate megalamani, si isi arata luxul fara pic de modestie, in timp ce targetul acestor manifestari religioase nu sunt decat oamenii obisnuiti, creduli si saraci.
Am uitat sa scriu patriarh cu P mare? Ups..


7 comentarii:

  1. BMW-ul in care era Patriarhul era oferit pentru deplasare in zona Moldovei de catre un om de afaceri din iasi.....temporar deci....aa...cu tot cu sofer....:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Din cate stiu din cunostinte generale,...trebuie verificat....Patriarhul are statut de diplomat sau asa ceva...e undeva al 4-lea om in stat si ii este oferit, obligatoriu prin protocolul de stat protectie si insotitori oficiali in deplasari...parca asa stiu...oricum trebuie sa verifici ca sa nu judecam din pripa.....

    RăspundețiȘtergere
  3. Patriarhul are rang de presedinte de stat nu de diplomat ,asadar poate beneficia de protectie SPP sau SRI no question out.Si nu e al doilea om in stat.

    RăspundețiȘtergere
  4. ce rang de presedinte de stat, mai? nu are asa ceva. nici nu figureaza printre primii oameni in stat.
    presedinte - sef senat - sef deputati - premier

    asta e ordinea primilor oameni in stat. patriarhul probabil are protectie SPP prin natura functiei pe care o detine, dar functia lui nu echivaleaza cu una politica. ar fi culmea ca baietii sa recunoasca! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. patriarhul este a 5-a persoana in stat dupa presedinte, premier, pres. senatului si al camerei deputatilor, conform organigramei statului....Deci beneficiaza de spp, de col oficiala,.etc

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu e vorba de a cata persoana e in stat, ideea e ca sunt ridicoli si DA total lipsiti de modestie, dar sunt si ei un fel de "oameni de afaceri", Mitropolia Moldovei este f bogata si profitabila.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eh,sa nu ne grabim cu judecatul...Patriarhul este totusi o persoana importanta si e normal sa nu astepte in trafic si sa fie pazit. Convoiul nu este neaparat o expozitie a posesiunilor aflate in domeniul Bisericesc. Patriarhul este insotit de autoritati pentru ca asa considera ele...asa isi arata respectul fata de aceasta personalitate,nu pentru ca el le-o cere sau considera ca nu e in siguranta.De fapt,patriarhul nici nu stie exact cate masini vor face parte din coloana lui oficiala sau cati oameni il vor pazi. Cel mai bine ar fi sa urmam vorba "sa faci ce zice popa,nu ce face."

    RăspundețiȘtergere