30 septembrie 2010

Sarbatorile lu' Peste

Presupun ca v-ati prins: Nu imi plac "Sarbatorile Iasului"!

De ce? Sa va explic:
1. Intreaga sarbatoare se invarte in jurul Sfintei Parascheva, care acum saraca zace ciupita intr-un sicriu si scoasa din cand in cand din Mitropolie. Simplul obicei, de a crede ca daca vii la moaste (definitia din dex :Rămăşiţele mumificate din corpul unei persoane considerată sfântă) pare chiar sinistru. E usor de observat ca exista multe astfel de moaste in mai toata tara. E un fel de marketing daca doriti, asa devine faimoasa biserica respectiva.
2. Ar fi frumos sa fie doar o sarbatoare religioasa, unde mii de crestini stau la rand sa vada moastele (desi pot veni in orice alta perioada a anului), dar nu e doar religioasa. E si comerciala. Da...comerciala. Sute, daca nu mii de comercianti vand chinezarii sau vase ieftine din lut, haine din piele, dulciuri etc..exact cum era in trecut la balciuri (care apropo inca se organizeaza in unele comune). Legatura intre comercial si cele sfinte este inexistenta...dar ce conteaza daca tot se fac bani?

3. Invazie de cersetori si hoti. Ce poate completa balciul daca nu vin si niste cersetori care profita de "bunatatea" oamenilor ce apar in aceste momente profund crestine? Hotii si ei la ingramadeala..

4.Mizerie si imbulzeala. Doar nu credeti ca vine crema societatii la Sfanta Parascheva? Or veni cativa politicieni pentru niste bai de multime, dar majoritatea sunt tarani batrani, creduli care sunt dornici sa beneficieze de o minune, poate de o vindecare a unor boli. Vin cu miile in autobuze, trenuri, sau masini personale.

La sfarsit, Nichita, primarul venit din Dorohoi, ne va satisface din punct de vedere vizual cu cateva artificii de joasa inaltime, date cat mai rar posibil pentru a tine cat mai mult aceasta "placere".

Eu cred ca Iasul merita mai mult si ceva mai de calitate, nu balciuri mizerabile, demne de tot dispretul...dar nu ma bagati in seama..asa sunt eu..nemultumit tot timpul.

Cam ce vad eu de "Sarbatorile Iasului", sintetizat intr-o singura imagine:

5 comentarii:

  1. Ai uitat sa spui de traficul stradal care brusc devine enervant/cumplit/imposibil de aglomerat. Mi se face rau numai cand ma gandesc. Prefer sa stau in casa 2 saptamani sau cat tine circul...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ati uitat de parfumul de hamsii si mici care cuprinde centrul.

    RăspundețiȘtergere
  3. mai lipseste prostimea de sta la coada 2 zile ca sa ajunga langa nishte oase;


    si manelele (da' alea nu stiu cum arata in poza)

    RăspundețiȘtergere
  4. De ce spui ca "Iasul merita mai mult"? Iasul nu arata absolut de loc ca un oras cultural, universitar etc. Eu nu sunt ieseanca, dar locuiesc in Iasi si am fost socata sa vad cum se vorbeste prin cartiere cu "oi" sau "ai", gospodinele care scuipa seminte in fata scarilor si stau la barfa, studentii impertinenti veniti la distarctie, autobuze pline cu persoane indolente care nu se ridica la vederea unei femei insarcinate sau a unui batran, vanzatoare acre, coji de banane zburand pe geamul masinilor, oameni saraci, caini maidanezi, doua parcuri mai de doamne-ajuta intesate de oameni. Multa prostie, saracie si nesimtire, aaa am uitat de mirosurile dim mijloace de transport arhipline, totusi fantanile n-au secat...

    RăspundețiȘtergere