23 februarie 2009

A disparut modestia!

Inainte de toate trebuie sa clarificam unele lucruri precum, ce inseamna mai exact cuvantul modestie si ce presupune:

MODÉST, -Ă, modeşti, -ste, adj. 1. Care este lipsit de îngâmfare; p. ext. moderat, cumpătat în purtare, în pretenţii. 2. De proporţii mici; de valoare sau de importanţă redusă; lipsit de strălucire. – Din lat. modestus, fr. modeste, it. modesto.

Modest ≠ arogant, fudul, încrezut, infatuat, înfumurat, îngâmfat, lăudăros, mândru, orgolios, trufaş, vanitos, prezumţios, semeţ



De ce spun ca a disparut?

E simplu! Pentru ca oriunde te uiti, vezi numai oameni plini de ei, care daca au avut un mic succes in viata, se cred stapanii lumii. Daca si-au luat o masina, fie din ultimii bani, fie in rate, fie furand-o, se uita la ea, da din cap multumit si isi spune ca e cel mai tare din parcare. Recunoasteti fenomenul? E tipic unui om sarac, care s-a imbogatit subit, sau tipic unui manelist. Problema este ca nu doar manelistii sunt ingamfati si vor sa se laude cu orice obiect stralucitor care il au in posesie ci si multi altii. Dar sa revenim la lipsa de modestie si la prostia de care ne lovim zilnic:

Sa luam de exemplu blogerii, pentru ca tot e un articol de blog.

Ati vazut idioti care au Page Rankul de 4 sau 5 care se cred cei mai smecheri? Nu mai incape mandria in ei, aproape ca se considera nemuritori. Habar nu au de unde au plecat, adica de la Page Rank 0, sau - depinde de situatie.

Ati vazut "curtezane" moderne, care dupa ce si-au tras un mosnegut cu bani, sau un derbedeu care da cu sutul intr-un balon de exemplu, se simt ca niste regine? Chiar daca ele aproape ca nu detin nimic si au venit dintr-o saracie de nedescris, le vezi pe strada mergand cu o mare incredere de sine si privindu-le pe toate celelalte care nu au ajuns la "nivelul" ei ca pe niste proaste.

Ati vazut profesori universitari, care se comporta ca niste manelisti?

Ati vazut sefi aroganti care vorbesc cu angajatii lor ca si cum ar fi nimicuri?

Dar doctori care se cred asa inteligenti incat nu au timp sa se ocupe de problemele fiecarui pacient?

Dar politicieni, sau oameni de afaceri care au avut un noroc incredibil ca au ajuns acolo unde au ajuns si totusi se cred D-zeu pe pamant?

Daca ati vazut toate acestea inseamna ca nu ati dat de modestie, ci de prostie. Eu de asta dau peste tot. As vrea sa nu mai dau de ea, dar tinand cont ca foarte multi sunt prost crescuti ce pot face eu?

2 comentarii: