21 decembrie 2008

Cum gasim un loc de munca in Iasi?

E o intrebare interesanta: Cum sa gasesti un loc de munca, mai ales in Iasi?
Dupa numarul masinilor de lux din Iasi ai crede ca avem o industrie prospera si bineinteles foarte dezvoltata, deci e practic imposibil sa nu gasesti un loc de munca in acest oras asa dezvoltat.
Cei neexperimentati ar spune pe internet... exista bestjobs, ejobs s.a.m.d.. Dar din experienta va pot spune ca foarte greu, spre deloc iti gasesti in acest mod un loc de munca. Aproape fiecare website de acest fel are o mica statistica: " Pentru acest job au aplicat xxx persoane. " si sunt multe persoane care cauta un loc de munca. Sansele sa te numeri printe finalisti sunt foarte mici, pentru ca intotdeauna se gaseste acel cineva mult mai calificat decat tine, cu mult mai multe studii terminate si cu foarte multa experienta. Parerea mea, ca o firma ar alege sa isi posteze anuntul pe aceste website-uri deoarece: nu se grabeasc (in general aceste anunturi se pastreaza minim 1 luna si au timp suficient sa aleaga dintre miile de oameni ce depun CV-ul si eventual cand gasesc pe cineva calificat il da afara ca oricum mai sunt care au depus CV), vor sa se bage in seama si eventual, sa isi mai ridice page rank-ul afisand linkul pe aceste site-uri, folosindu-l pe post de director.
O alta modalitate..de fapt vestita modalitate...Ziarul Evenimentul. Probabil aveti sanse mai mari cu Evenimentul decat cu internetul. Cum mi-a spus un coleg ca a procedat: a luat ziarul o data la 3 zile dimineata la prima ora si incepea imediat sa sune deoarece stim cu totii "cine se trezeste de dimineata...",dar nu asta e partea proasta. Partea proasta nu e timpul pierdut, ci gasirea unui loc "bun" de munca.
Asta e un alt subiect de discutie...gasirea unui loc bun de munca. Daca luam ziarul, probabil nu avem alte solutii decat zidar, videochat, intr-un timp era si agent imobiliar la moda .
Atat in ziar cat si pe internet predomina locurile de munca de rahat: de la videochat, la reprezentant firma cosmetice sau alta porcarie MLM si sunt multe alte locuri de munca "
capcana" cum le numesc deoarece aia doar profita de tine prin diferite modalitati. Daca esti lipsit de experienta in "ale vietii" cel mai probabil o sa iei teapa.
Tot ce se poate spune ca exista o modalitate de a gasi un loc bun de munca, platit bine. Nu este ceva inventat recent...nu..exista de mai demult...englezii o numesc "connections" la noi poarta denumirea de "pila". Este cea mai buna, infailibila si din pacate printre singurele metode de a gasi un loc bun de munca.
Mai nou ne loveste si criza mondiala...nu pot decat sa urez celor care cauta un loc de munca, mai ales in Iasi: Multa bafta!

2 comentarii: